Vergelijken van leningen

Om de goedkoopste lening te krijgen zul je moeten vergelijken. En om te vergelijken zul je eerst moeten weten hoe een goede lening vergelijking eigenlijk werkt. Het is bijvoorbeeld niet echt een goed idee om gewoon maar leningen op een rijtje te gaan leggen. Het gevolg van ondoordacht leningen vergelijken is dat het er zowat altijd op neerkomt dat je appels met peren gaat vergelijken en dat zou zonde zijn.

Als je op dit moment weet dat je bepaalde dingen moet vermelden bij je leningaanvraag, zoals een werkgeversverklaring die hoger is als je jaaropgaaf, of een BKR codering waarvan jet het bestaan weet, meld dit dan altijd vooraf. Voor een geldverstrekker komt dat sowieso al goed over. Je verstrekt ze duidelijk informatie zodat ze vooraf hun beeld goed kunnen vaststellen. Ook is het niet verstandig om achter te houden omdat het toch aan het licht gaat komen bij alle toetsingen die nog volgen.

Een bank bekijkt nauwkeurig welke mensen wel een lening kunnen krijgen en welke mensen niet. Je kunt dan misschien denken dat de acceptatie voorwaarden wel erg streng zijn, maar als klant verander je er toch niet veel aan.

Wanneer je alle gegevens hebt doorgegeven dan weet je in elk geval dat de offerte die je terug gaat krijgen op jouw specifieke situatie is afgestemd. De offertes zijn aan jouw individuele plaatje aangepast en geven je zo een goede basis om een vergelijking te kunnen maken. Dan is het tijd om het maximale uit je lening vergelijkingen te halen.

De eerste stap is een vergelijking tussen lening rentes. Praktisch elke lening nemer voert deze stap wel uit. Het enige probleem is dat het merendeel van de mensen daar ook gelijk stopt, terwijl er nog meer belangrijke factoren bij een financiering spelen.

De andere factoren die je namelijk moet bekijken zijn de looptijd van de lening en de aflosstructuur. Soms lijkt een lening misschien goedkoop, maar is deze in werkelijkheid hartstikke duur. De reden? De ene keer is de looptijd extreem lang of de aflosstructuur is bijzonder onvoordelig opgezet voor de leningnemer.

Het is vrij normaal in de wereld van leningen om een lening gewoon zo lang mogelijk uit te spreiden over tijd. Een lening lijkt dan wel spotgoedkoop in maandlasten, maar je moet over de hele looptijd kijken.

Vergelijk dus financieringen op gebied van looptijd en vereiste aflossing. Het is sowieso een goed idee om maandelijks af te lossen, want elke maand wordt de schuld en de rente die ermee gepaard gaat kleiner.