Persoonlijke lening

Wanneer u een persoonlijke lening besluit af te sluiten, wordt er met u afgesproken welk bedrag u leent. Dit bedrag wordt vervolgens op uw rekening gestort. Ook de looptijd, dus hoelang u erover kunt doen om de lening af te lossen, wordt met u afgesproken. Een ander belangrijk element is de hoogte van de aflossing.

Aan het einde van de looptijd moet de lening afgelost zijn. De rente staat bij de persoonlijke lening vast. Deze is dus gedurende de gehele looptijd gelijk. Vaak zit er in de persoonlijke lening ook een overlijdensrisicoverzekering; deze dient om het nog openstaande geleende bedrag af te kunnen lossen wanneer u plotseling zou komen te overlijden gedurende de looptijd van de lening.

Let er bij de keuze van de kredietverstrekker van de persoonlijke lening op dat u boetevrij (extra) kunt aflossen. Bij verreweg de meeste kredietverstrekkers kan dit. Op deze manier kunt u, wanneer u dit wilt, extra bedragen aflossen zodat u uw lening  sneller afgelost heeft. U kunt uw lening voordeliger afsluiten door aanbieders met elkaar te vergelijken. Kijk hierbij naar de rente die de kredietverstrekkers hanteren voor de lening die u wilt (in dit geval de persoonlijke lening).

Maar hou ook rekening met andere voorwaarden die onderling kunnen verschillen zoals de looptijd, de minimale aflossing, de boetevrije aflossing, etc. Heeft u al een lening en wilt u kijken of deze goedkoper kan? Of heeft u meerdere leningen en wilt u weten of deze samengevoegd kunnen worden tot één lening en daardoor goedkoper gemaakt kunnen worden? 

Indien je voor het aanschaffen van een auto nog niet voldoende spaargeld hebt, zou je kunnen overwegen om een persoonlijke lening af te sluiten. Een auto is maar een voorbeeld, het zou ook kunnen dat je voor een andere uitgave had willen sparen maar omdat je nog niet voldoende hebt gespaard geld wenst te gaan lenen. Een persoonlijke lening kan om diverse redenen worden verkozen boven het afsluiten van een doorlopend krediet. Een bepaald geldbedrag bij elkaar sparen kan gezien de lage rentestand op spaargeld iets langer gaan duren en door geld te gaan lenen kun je dus gelijk iets gaan aanschaffen.

Een ander voordeel van een persoonlijke lening afsluiten is dat je eerder van je aanschaf kunt gaan genieten, bij sparen zul je daarop moeten wachten op voldoende spaarsaldo. Door maandelijks een vast termijn bedrag te betalen zou je deze vorm van lenen kunnen zien als achteraf gaan sparen. Ongeacht waar je het te lenen bedrag aan wenst uit te geven, met het uit een persoonlijke lening te ontvangen geld kun je gelijk de door jou gewenste uitgave doen. Ga je geld lenen voor de betaling van een verbouwing of andere verbeteringen aan je eigen woning, vraag dan naar de mogelijkheden van een WOZ krediet.

Wie heb je nodig bij het aanvragen van een persoonlijke lening?

Bij je financiële adviseur kun je navragen of je persoonlijke lening ook belastingvoordeel kan opleveren. Vergelijk de maandtermijnen voor persoonlijke leningen bij meerdere geldverstrekkers en kijk naar de hoogte van het bedrag dat je wenst te gaan lenen. In de tarieven van persoonlijke leningen kun je zien dat bij het lenen van € 100 meer, het meer voordelig geld lenen tot de mogelijkheden bestaat.

Minder moeilijk als bij sparen zul je vergeten om regelmatig geld in te leggen, de afgesproken maandtermijnen van je lening zullen iedere maand van je rekening worden afgeschreven. De meeste kredietinstellingen geven de voorkeur aan automatisch incasseren van de afgesproken termijnbedragen vanaf je salarisrekening of van een andere betaalrekening.

Afhankelijk van hoeveel je geld wenst te gaan lenen kun je kiezen over hoeveel termijnen je de persoonlijke lening wenst terug te gaan betalen. Looptijden waarvoor gekozen kan worden zijn vanaf zes maanden tot soms wel 20 jaar, of te wel twee honderd en veertig maanden. Wel zul je er rekening mee moeten houden dat voor looptijden van meer dan zestig maanden het meestal gaat om het lenen hogere bedragen en vaak met een onderpand.

Hoe hoog een persoonlijke lening voor jou mag zijn is onder meer afhankelijk van het bestedingsdoel, de gewenste looptijd en je inkomen. Bij het verbouwen van een woning mag een lening over meer termijnen worden terugbetaald als voor de aanschaf van een auto of voor een nieuw interieur van je woning.

Kostenfactor bij persoonlijke lening

Naast de hoogte van het te betalen rentepercentage is het maandbedrag het ook afhankelijk van te betalen kosten voor het afsluiten van een persoonlijke lening. Geld lenen met BKR is mogelijk met het afsluiten van een persoonlijke lening, afhankelijk van eventuele coderingen. Heb je de wens voor geld lenen zonder BKR toetsing dan zul je naar een andere vorm om te lenen moeten gaan informeren.

Voor het accepteren van een persoonlijke lening zal getoetst worden of je al bekend bent met lenen met BKR registraties. Je kunt niet vaak genoeg leningen vergelijken om er achter te komen welke persoonlijke lening voor jou het voordeligste is. Laat bij voorkeur door een onafhankelijk adviseur de daadwerkelijke maandlasten gratis berekenen voor je definitief gaat tekenen voor een lening te gaan afsluiten.

Wens je meer dan 1000 euro te gaan lenen dan zou je ook het verschil met het goedkoopste doorlopend krediet kunnen vergelijken. De rente zal dan niet voor de gehele looptijd van je lening vast staan en je moet het wel niet erg vinden om dan iedere maand een overzicht met de openstaande schuld te gaan ontvangen. Veel succes bij het aanvragen van een persoonlijke lening.