Lening oversluiten

Waarom zou u lopende leningen oversluiten? 


Mensen sluiten vaak meer leningen af dan dat ze zelf denken. Creditcards, kredieten bij postorderbedrijven, het kopen op afbetaling, leningen bij banken, etc. zijn vaak dure vormen van lenen. Vaak hebben dit soort kredieten hogere rentes en kunnen deze beter overgesloten worden tot één goedkopere lening. Verschillende kredietverstrekkers kunnen dit oversluiten  voor u regelen.

Door deze kredietverstrekkers met elkaar te vergelijken kunt u proberen de goedkoopste lening te vinden. Een bestaande duurdere lening kan dan overgesloten worden bij door de nieuwe kredietverstrekker. Een bestaande lening oversluiten kan gunstig zijn wanneer deze te duur is doordat deze huidige lening bijvoorbeeld een onnodig dure verzekering  bevat.

Ook kan het verschil in rente tussen de verschillende banken en kredietverstrekkers een reden zijn waardoor het financieel gunstiger is om de geldlening over te sluiten naar een andere kredietverstrekker. Het kan dus zeker de moeite waard zijn om eens te zoeken naar een lening met een lagere rente om op die manier goedkoper geld te lenen.

Vergeet ook niet dat bepaalde vormen van lenen duurder zijn dan andere. Wellicht is het dan ook goedkoper of gunstiger om naar een andere leningvorm te zoeken omdat die beter bij uw huidige situatie past. Ook hier zult u weer moeten vergelijken om het voordeligste uit te zijn: het vergelijken van de juiste leningvorm bij de juiste kredietverstrekker.

Wanneer u meerdere (kleinere) leningen heeft kan het oversluiten van deze leningen naar één grotere lening voordeliger zijn dan het hebben van deze meerdere kleine leningen. In feite sluit u dan één lening af in plaats van het kopen op krediet, rood staan, bestellen op krediet bij postorder bedrijven, etc. Verder is het zo dat de rente nu heel laag is, daar komt nog bij dat veel banken hun voorwaarden hebben geupdated.

Daardoor kan het, ook wanneer u verschillende leningen (kredieten, financieringen) heeft, goedkoper of gunstiger zijn om deze over te sluiten en er één lening van te maken. Dit kan er toe leiden dat u lagere maandlasten heeft omdat de rentes op deze verschillende kleinere leningen hoger is dan die van één (grotere) lening.

Het is natuurlijk ook makkelijker voor u als consument omdat het een beter overzicht geeft en minder administratie oplevert. Eens in de zoveel tijd uw lening(en) en de voorwaarden/rentes bekijken kan dus tot lagere maandlasten leiden.

Lagere maandlasten of een kortere looptijd

De bestaande lening oversluiten zou tot doel moeten hebben om tot een lagere rente te komen, tot lagere maandlasten of om de looptijd van de lening te verminderen. bij een nieuwe lening horen nieuwe voorwaarden die vaak beter en gunstiger zijn dan de oude.

Vaak kan het oversluiten van de bestaande lening (bijvoorbeeld een doorlopend krediet, een persoonlijke lening of een andere vorm van krediet) makkelijk en geheel via internet, zodoende kunt u het doen wanneer het u goed uitkomt. Als er een besparing mogelijk is heeft dat tot resultaat dat  u (weer) een lening heeft die (beter) past bij uw huidige situatie en waarmee u bijvoorbeeld gebruik kunt maken van de gunstige(re) rentes die er nu gehanteerd worden.

Het kan voordelig zijn om deze lage(re) rente voor een langere periode vast te leggen (dit kan wanneer het gaat om het afsluiten van een persoonlijke lening). Bij het doorlopend krediet staan de rente en looptijd niet vast waardoor u deze lening kan op ieder moment over kunt sluiten naar een nieuwe kredietverstrekker. Soms kan het ook een goede beslissing zijn om een doorlopend krediet over te sluiten naar een persoonlijke lening omdat dit meer zekerheid kan opleveren.

De kosten van oversluiten

Oversluiten van een doorlopend krediet is vaak gratis. Wilt u weten hoe het in zijn werk gaat? Het is makkelijker dan het lijkt. Eigenlijk veel makkelijker. Uw lopende lening oversluiten lijkt misschien ingewikkeld, maar het is heel eenvoudig. Het oude doorlopend krediet wordt afgelost en dan wordt er een nieuwe geldlening voor u afgesloten.

Online werkt het zo dat u uw gegevens in een formulier invult, hiermee vraagt u in feite een offerte aan. Meestal krijgt u dan via de e-mail het aanbod van de banken opgestuurd, hierin zijn de doorlopende kredieten verwerkt waarvoor u in aanmerking komt. Dan ziet u gemakkelijk in het overzicht alle voorwaarden, zoals rentes, en kunt u deze met elkaar vergelijken. Zo kiest u snel en makkelijk een doorlopend krediet dat bij uw situatie aansluit.

U geeft deze keuze online door en dan zal de tussenpersoon u doorgaans per email of per post een offerte en de voorwaarden opsturen. De tussenpersoon zal de overstap verder voor u regelen (het opzeggen bij de oude kredietverstrekker en het aanvragen bij de nieuwe kredietverstrekker). 

Hoe prioriteiten stellen bij een lening oversluiten?

Voordat je een besluit neemt tot een lening oversluiten zul je een en ander goed dienen te beoordelen, anders loop je het risico teveel te gaan betalen voor je krediet. Je zult eerst eens moeten gaan kijken naar de verschillende leenvormen. Er zijn mogelijkheden te over om geld te gaan lenen, van het nemen van een credit card tot het afsluiten van een aflossingsvrije lening, al dan niet met je huis als onderpand. Geld lenen via een credit card kan een dure aangelegenheid zijn en de reden zijn dat je de lening oversluiten in overweging gaat nemen. Voor je een aanvraag voor een lening oversluiten gaat indienen bespaar je aanzienlijke bedragen door een lening af te gaan sluiten die past bij jouw persoonlijke situatie. Een verkeerde keuze maken bij een lening oversluiten kan je ook, langer als bedoeld, verbinden aan langdurig terugkomende financiële verplichtingen.

Waarom zou je een lening oversluiten?

Door de limiet op je credit card te verlagen en door een lening oversluiten geld te gaan lenen via een doorlopend krediet zul je al fors op de maandlasten kunnen besparen. Ga je een lening oversluiten dan is het echter niet alleen het te betalen maandbedrag dat zal gaan bepalen of de lening het meest voordelig is. In bepaalde gevallen kun je beter kiezen voor een persoonlijke lening als voor een doorlopend krediet bij een lening oversluiten. Te snel geld lenen en ingaan op mooie aanbiedingen is vaak niet de beste manier van handelen bij een lening oversluiten. Maak een vergelijking van de aangeboden leningen en de daarop van toepassing zijnde voorwaarden als je een lening gaat oversluiten. Vergelijk de lasten na een lening oversluiten over de gehele looptijd van een nieuw afgesloten lening.

Meerdere keren een lening oversluiten?

Opnieuw gaan lenen door een bestaande lening over te sluiten kan ook wel eens duurder uitvallen dan een bestaande lening te laten lopen en een nieuw krediet af te sluiten. Zeker als het gaat om 1000 euro lenen zul je goed op de kosten voor een lening oversluiten moeten letten. Leningen oversluiten kan je geld gaan kosten, boven de vaste kosten die je altijd al zult moeten betalen als je gaat lenen. Indien je door een lening oversluiten in de problemen gaat komen, ontstaat en hoger risico dat BKR vermeldingen op je naam komen te staan. Ongeacht of je voor 5000 lenen een vakantie of andere meubelen gaat betalen, bij een lening oversluiten moet je berekenen wat de hele grap je gaat kosten. Boetes die je dient te betalen voor het eerder aflossen van een lening, omdat je een lening gaat oversluiten, zul je in de resterende looptijd moeten kunnen terug verdienen op de nieuwe lasten.

Is er een limiet bij lening oversluiten?

Geld lenen zonder BKR toetsing zal bij een lening oversluiten niet aan de orde komen. Omdat het bij een lening oversluiten meestal om aanzienlijke bedragen zal gaan zul je voor een nieuwe lening aanvragen zeker met BKR toetsingen van doen krijgen. Zeker zal goedkoop lenen een reden zijn voor een lening oversluiten, vergelijk dan ook de nodige leningen voordat je een definitieve keuze gaat maken. Kun je een lening oversluiten naar een WOZ krediet dan zal een BKR lening op voorhand zijn uit te sluiten. Vergeet niet dat een voordeel op de maandlasten na een lening oversluiten naar een WOZ krediet zal moeten opwegen tegen het gelijkblijvend kredietbedrag door de ontbrekende aflossingsverplichtingen.

Een hoge maandlast door schulden op een credit card heeft ook te maken met het in de maandlasten begrepen deel voor een aflossing, dat aflossingsdeel kan dan na een lening oversluiten ontbreken. De schuld zal langer blijven doorlopen indien is gekozen voor een lening oversluiten naar een doorlopend krediet zonder aflossingsverplichtingen. Bij een lening oversluiten ontkom je niet eraan dat een lening aanvragen ook het verstrekken van je persoonlijke gegevens met zich mee zal brengen. Lenen met negatieve BKR zal moeilijk zijn bij een lening oversluiten en misschien bepaalde krediet vormen voor jou uitsluiten. De gemaakte vergelijkingen van leningen, gemaakt voor een lening oversluiten, kun je dan weg gaan strepen en helaas moet je dan misschien gaan kiezen voor minder goedkoop lenen.