Lening


Tijdens een vakantie kun je weleens in een rustmoment komen waar je kunt nadenken over eenlening die je af zou willen gaan sluiten. Lekker onderuit en dromen over de mogelijkheden van voordelig geld lenen, lekker onder het genot van wat versnaperingen.

Alle wensen eens rustig op een rijtje zetten en eens uit te rekenen hoe hoog een lening dan wel niet hoeft te zijn om je dromen waarheid te laten worden. Een hypotheek met BKR registratie voor eenaflossingsvrije lening zal je dan ook niet al te veel geld hoeven te kosten.

Vergelijk eens wat mogelijkheden en bekijk of je jouw wensen op bepaalde punten bij zult moeten gaan stellen. Teveel gaan lenen is nu ook niet altijd even verstandig en je vakanties moeten er niet minder om gaan worden. Welke lening is het beste voor het doel waarvoor je deze wenst aan te gaan.

Waar moet je beginnen als je aan een lening denkt?

Door te beginnen met het maken van een opstelling van alle benodigde uitgaven kun je gelijk erachter zien te komen wat de hoofdsom dient te zijn van een kredietaanvraag. Het is vaak voordeliger om in een keer een lening af te sluiten voor een groter bedrag dan dat er later nog kleinere leningen bijgesloten dienen te worden.

Een hypotheek, met BKR notering voor diverse andere leningen, valt duurder uit dan het lenen van al het nodige geld via de afgesloten hypotheek. Indien er voldoende ruimte beschikbaar is bij het afsluiten van je hypotheek, zou de lopende leningen oversluiten naar een nieuwe hypotheek veel voordelen met zich mee kunnen brengen.

Met een hogere hypothecaire lening doe je goedkoop lenen en heb je maar met een betaling per maand rekening te houden. Vergelijk de mogelijkheden van de verschillende aanbieders en laat bij je eigen bank eens zien wat elders allemaal mogelijk is. Door je financiële plaatje eens door te laten lichten zal je ook achter nieuwe mogelijkheden gaan komen.

Heb je al langer een lening lopen en is de rente bij andere instanties voordeliger dan zul je moeten uitrekenen of je, ondanks te betalen kosten voor het inlossen van de bestaande lening, nog voordeel kunt halen uit het oversluiten van bestaande kredieten. Stap je over naar de financiering via een hypotheek dan zullen te betalen afsluitprovisies en notariskosten zeker niet in je berekening mogen ontbreken.

Wie kan je helpen met een lening?

Adviseurs zijn niet altijd meer geheel vrijblijvend. Laat je al in het begin van een contact informeren over eventueel te betalen kosten. Steeds meer kom je tegen dat de dienstenwijzer van een adviseur al via het internet is te bekijken. Lees een dienstenwijzer goed en probeer duidelijkheid te krijgen over onduidelijke punten.

Kom je er te laat achter dat je bepaalde kosten zult moeten gaan betalen dan bestaat het risico dat er geen weg terug meer is. Moet enkel kosten betaald worden bij het afsluiten van een krediet of volgen er ook weer aparte kosten om een lening te gaan beheren.

Banken en financieringsmaatschappijen worden voorzichtiger bij het afsluiten van een lening en de mogelijkheden worden steeds meer beperkt. Ook de geldverstrekker waar je tot heden zaken mee hebt gedaan kan ineens een ander beleid zijn gaan voeren. Dit kan inhouden dat wat eerder wel mogelijk is geweest nu niet meer kan.

De vraag is dan in hoeverre dit het afsluiten van een nieuwe lening kan belemmeren. Misschien is een lening oversluiten ineens geen optie meer, niet meer bij dezelfde bankinstelling. Er blijven nog genoeg plaatsen over waar geld lenen nog met succes gedaan kan worden en ook nog eens met voordeliger tarieven.

Een nieuwe lening hoeft niet altijd het goedkoopste doorlopend krediet te zijn dat maar mogelijk is. Door een op maat gegeven advies zou weleens kunnen blijken dat een persoonlijke lening voordeliger- of verstandiger is voor bepaalde oplossingen van de kredietbehoefte.

Met een lening oversluiten zijn nog steeds regelmatig voordelen te behalen uit concurrerende aanbiedingen. Ook bij banken kost het lenen van geld vaak veel geld en heeft het geen zin om geld op de plank te laten liggen. Met wat geluk kun je gebruik maken van een voordelige aanbieding op opnieuw geld te lenen tegen een lagere rente.

Lokkertjes om bij het afsluiten van een nieuwe lening presentjes te krijgen moeten dan ook extra goed bekeken worden. Bekijk de voorwaarden goed na op verborgen kosten of verhogingen van de rente. In veel gevallen is een goedkope rente alleen geldig gedurende een bepaalde periode van een lening.

Heb je voor de gehele looptijd van een lening de goedkopere rente berekend dan zal achteraf gaan blijken dat je niet had gekozen voor de meeste goedkope lening. De te betalen rente voor een doorlopend krediet zal in de regel variëren en staat niet vast.

Indien je een aflossingsvrije lening afsluit dan dien je ermee rekening te houden dat je bij een toekomstige kredietbehoefte gelijk naar een hogere schuld zult gaan. Aflossingsvrij dien je dan ook te zien als het financieren zonder een verplichting tot tussentijds af te lossen.

Heb je gelden achter de hand dan is het voordeliger deze te gebruiken om af te lossen op een aflossingsvrij krediet en deze niet zonder rente te ontvangen op een betaalrekening te laten staan. Door een aflossingsvrije lening af te sluiten in de vorm van een hypotheek kunnen de gevolgen van tussentijds aflossen gevolgen hebben voor de fiscale aftrekbaarheid van je krediet.

Er bestaan zoveel verschillende financieringsvormen dat je voor meer informatie over lenen vaak beter naar een onafhankelijk financiële adviseur kunt stappen. Een financieringsmaatschappij kan voor gerichte producten vaak betere aanbiedingen doen als een handelsbank.

Let op de kosten van je lening Door een onafhankelijk advies in te winnen zal het afsluiten van een lening vaak makkelijker gaan als zelf naar de juiste geldverstrekker uit te kijken. Ook kan een moment van ontstaan van een financieringsbehoefte verschillen in keuze voor de beste aanbieder.

Niet bij iedere aanbieding voor een voordelige lening hoeven addertjes onder het gras te zitten. Omdat bepaalde instanties wat minder snel reageren op de actuele marktontwikkelingen is het best mogelijk om met goede voorwaarden goedkoop te kunnen lenen. Leningen met een langere looptijd en WOZ kredieten variëren tussen de verschillende aanbieders en daar kan een maximaal voordeel zijn te behalen op het afsluiten van een nieuwe lening.