Hypothecair krediet / Tweede Hypotheek

Wanneer u een eigen huis heeft (geen huur maar koop), kan  het afsluiten van een (tweede) hypotheek een voordelige manier van lenen zijn. Uw huis dient dan als onderpand waardoor de rente vaak lager is. Bij het afsluiten van deze (tweede) hypotheek komen wel een aantal extra eenmalige kosten kijken zoals de notariskosten. Belastingaftrek over de hypotheekrente soms ook mogelijk wanneer het geld van de lening gebruikt wordt voor uw eigen woning.

Geld lenen doe je niet zomaar en er komt het een en ander bij kijken. Daarom staan op deze site de belangrijkste zaken waarmee rekening moet worden gehouden. Het afsluiten van een tweede hypotheek kan een voordelige vorm van geld lenen zijn. Voor het afsluiten van een tweede hypotheek dient u in het bezit te zijn van een eigen huis. Het grote verschil met andere leningvormen is dat de bank bij een (tweede) hypotheek uw huis als onderpand heeft.

Hierdoor is de rente meestal lager dan bij andere leningvormen. Er komen wel eenmalig andere kosten bij het afsluiten van een tweede hypotheek kijken, zoals bijvoorbeeld notariskosten. Meer over het vinden van een goedkope hypotheek kunt u hier vinden. Het afsluiten van een tweede hypotheek is wat meer werk dan de meeste andere vormen van lenen.

Het is echter vaak wel een voordelige of zelfs de voordeligste manier van lenen. Omdat uw eigen huis als onderpand dient, komen er bepaalde formaliteiten kijken bij het afsluiten van de tweede hypotheek zoals de tussenkomst van een notaris. Onder bepaalde voorwaarden is er hypotheekrenteaftrek mogelijk, informeer hiervoor bij de belastingdienst.

Met een onderpand kun je de laagste rente bedingen

Voordat je iets wil gaan financieren is het van belang te gaan kijken waar de laagste rente is te krijgen. Omdat niet ieder financieel product hetzelfde is zul je even naar de laagste rente moeten zoeken. Ook zal de hoogte van de rente afhankelijk zijn van het soort krediet dat je wenst af te sluiten. Indien je een bank eventueel een onderpand kunt geven zal dat nogal kunnen schelen.

Omdat er zo veel verschillende kredietvormen zijn is de laagste rente niet in een oogopslag te bepalen. Natuurlijk begin je met een overzicht te maken van alle rente aanbiedingen. Daar dient dan bij te komen een overzicht van de kredietsoorten met de daarop geldende laagste rente.

Het scheelt nogal of je een eigendomswoning wenst aan te schaffen of af en toe rood wenst te staan op je bankrekening. Je zult in eerste instantie moeten gaan kijken welk soort krediet het beste is voor jouw financieringsbehoefte. Komt jouw behoefte uit op een doorlopend krediet of een andere te sluiten lening dan zul je in die betreffende segmenten de laagste rente moeten gaan zoeken. Vaak is de keuze voor een extra hoog limiet goed om een lagere rente te ontvangen.

Mocht een persoonlijk krediet in de voor jou gekozen hoofdsom de laagste rente hebben dan dient er rekening mee gehouden te worden dat bij vervroegd aflossen mogelijk een boete voldaan moet worden. Op verzendhuiskredieten en limieten op creditcards zijn nooit de laagste geldende tarieven voor rente te verkrijgbaar. Ook bij de mogelijkheid om op je bankrekening rood te mogen staan betaal je in de regel meer dan de laagste rente op leningen.

Het aan de bank geven van een zekerheid maakt het mogelijk om de laagste rente aangeboden te krijgen. Boten kunnen goede onderpanden zijn op te verstrekken leningen waardoor je de laagste rente op sommige soorten leningen kunt bedingen. De laagste rente die je mogelijk kunt krijgen is als je een huis met veel overwaarde hebt.