Het stappenplan voor het aanvragen van een lening

Geld lenen kan een nuttige manier zijn om één van je doelen te behalen. Dit kan bijvoorbeeld zijn het kopen van een huis, de aankoop van een nieuwe/andere auto of zelfs het starten van een nieuw bedrijf. Alleen nu is de vraag: welke stappen moet je bij langs gaan om een lening aan te vragen? Hieronder staat een stappenplan met daarin een aantal stappen die je kunt nagaan bij het aanvragen van een lening.

Stap 1: Bepaal uw doel en leenbedrag

Voordat je kan beginnen met een hypotheek, bedenk je waarom je er een wilt. En voor welk bedrag. Wil je alleen een auto kopen om van A naar B te gaan, dan heb je geen lening nodig van 10 duizenden euro’s. Daarnaast moet je zelf ook denken over de lengte van een eventuele betalingstermijn.

Stap 2: Controleer uw financiële status

Voordat je start met het aanvragen van een lening is het belangrijk om je financiële positie in kaart te brengen. Heb je schulden? Heb je achterstallige betalingen? Sta je BKR geregistreerd? Dit kunnen allemaal redenen zijn waarom een bank jou misschien geen geldlening kan aanbieden.

Stap 3: Onderzoek lening opties

Er zijn meerdere opties voor leningen, zo heb je bijvoorbeeld persoonlijke leningen, auto-leningen en hypotheken. Het is verstandig om eerst te kijken welk type lening het beste bij je past. De rentes en algemene voorwaarden zullen per lening soort verschillen.

Stap 4: Vergelijk kredietverstrekkers

Nu is het de tijd om naar de verschillende kredietverstrekkers te kijken, dit kunnen banken zijn maar ook alternatieve kredietverstrekkers. Elke kredietverstrekker heeft andere voorwaarden, rentes en risico’s. Ons advies is dat jij je goed moet verdiepen in welke verstrekker het beste bij jouw financiële situatie past.

Stap 5: Verzamel benodigde documentatie

De gekozen kredietverstrekker zal een document aan je vragen. Dit kan een werkgeversverklaring zijn, maar ook bijvoorbeeld de jaaropgaaf van afgelopen jaren. Als je bijvoorbeeld een eigen bedrijf hebt. Zorg dat je van tevoren je papieren op orde hebt. Als je de papieren op een goede/nette manier aanlevert, zul je meer kans van slagen hebben.

Stap 6: Dien uw aanvraag in

Als je de juiste kredietverstrekker gevonden heeft en uw papierwinkel in orde heeft, dan is het moment gekomen om uw aanvraag in te dienen, dit kan online, telefonisch en in het echt. Het advies luidt om het fysiek te doen. Volgens onderzoeken blijkt dat je als consument zijnde het echt het best geholpen wordt.

Stap 7: Wacht op goedkeuring

Nadat je de vorige stappen allemaal doorlopen heeft, begint het wachten. De door jou gekozen kredietverstrekker gaat kijken of ze het risico willen aangaan om het door jou gevraagde bedrag te lenen. Dit proces kan enige dagen duren maar soms ook enige weken.

Stap 8: Lees en begrijp de voorwaarden

Zorg ervoor dat je niet zomaar alles accepteert, maar lees eerst rustig de voorwaarden door, zodat je niet ineens voor onaangename verrassingen komt te staan. Je kunt dit eventueel ook laten doen door iemand anders met meer verstand van zaken dan dat je hebt.

Stap 9: Ontvang en beheer het geld

Je hebt je lening ontvangen, nu komt het belangrijkste, ervoor zorgen dat je jouw lening goed uitgeeft, ga dus verstandig om met het bedrag wat je ontvangen heeft, want je kan dit maar een keer uitgeven.

Stap 10: Houd je financiën bij

Nu je jouw lening hebt ontvangen, komt het nare gedeelte van jouw lening. Zorg ervoor dat je genoeg geld overhoudt om de lening maandelijks af te lossen. Hiervoor kun je eventueel een budgetplan maken.

Conclusie

Een lening krijg je niet zomaar. En de stappen om een lening aan te vragen vallen niet mee. Hopelijk heb je na het lezen van deze blog een idee gekregen hoe het werkt. Het belangrijkste is dat je je voorwerk goed doet. Zoek uit wat je moet inleveren voor het aanvragen. En kijk goed naar de voorwaarden die een kredietverstrekker aanbiedt.