Doorlopend krediet


Met een doorlopend krediet kan continue geld opgenomen worden tot een bepaald afgesproken maximum. De rente ligt meestal hoger dan bij een persoonlijke leningen. U betaalt rente over het bedrag dat u opneemt. 
Met een doorlopend krediet krijgt u dus niet eenmalig een bedrag op uw rekening gestort maar kunt u geld opnemen. Wanneer, hoe vaak en hoeveel geld u dan leent is dus aan uzelf.

Over het bedrag dat u besluit op te nemen betaalt u vervolgens rente. Deze is variabel en ligt meestal zo rond de 2%, echter dit verschilt per kredietverstrekker. Omdat de rente bij een doorlopend krediet niet vast staat maar variabel is, weet u van tevoren niet precies hoeveel het geleende geld u uiteindelijk gaat kosten. Meestal hangt de hoogte van de rente onder meer af van de hoogte van het opgenomen bedrag.

Doorgaans is deze rente lager naarmate het geleende bedrag hoger is. U kunt echter beter altijd zo min mogelijk geld lenen omdat het u nou eenmaal geld kost. Tijdens de looptijd van het doorlopend krediet lost u bedragen af. Naast het aflossen van de vooraf afgesproken bedragen, kunt u ook tussentijds extra bedragen aflossen. Bij een doorlopend krediet hoeven er meestal maar lage aflossingen gedaan te worden, maar de looptijd van de lening is vaak lang.

Eigenlijk kunt u een doorlopend krediet zien als een voordeligere vorm van rood staan. Er kunnen tijdelijke tekorten mee voldaan worden want hoeveel u opneemt kunt u steeds zelf bepalen. Hierdoor dient u op te passen dat u niet te gemakkelijk steeds weer gaat lenen. Met het afsluiten van een doorlopend krediet kun jij als particulier tegen een aantrekkelijke rente gaan lenen. Het doorlopend krediet, ook wel DK genoemd, is ook uitermate geschikt indien je vooraf nog niet precies weet hoeveel geld je precies wenst te lenen.

Naarmate je voor een hogere limiet in aanmerking komt, zul je ervaren dat de te betalen rente lager zal zijn. Dat is ongeacht waaraan je geld wenst te besteden, dit hoeft niet ten behoeve van een eigen woning gedaan te worden, waardoor een doorlopend krediet zeer flexibel kan zijn. De maandtermijnen kunnen afgesproken worden tussen de 1 en 2 procent van de limiet of enkel het alleen betalen van verschuldigde maandrente.

Voordelen bij een doorlopend krediet

Grote voordelen van een doorlopend krediet zijn zeker ook de mogelijkheden dat de eerdere afgeloste bedragen opnieuw kunnen worden opgenomen. Daarnaast kiest men ook vaak vooral voor een doorlopend krediet omdat het aflossen helemaal boetevrij is. Het is fijn om geld dat je een bepaalde periode niet nodig hebt kunt overboeken naar je DK en je dan daarover weer minder rente gaat betalen.

De rente betaal je immers alleen over het openstaande saldo van het krediet. Ook zal de rente lager zijn als de rente bij het afsluiten van een persoonlijke lening. Het te betalen rentepercentage is wel variabel en kan dus iedere maand gaan veranderen. Bij een verhoging van de marktrente zul je gaan zien dat de resterende looptijd van je doorlopend krediet, helaas, zal gaan stijgen.

Rente en doorlopend krediet

Op basis van de huidige rentestanden heeft een doorlopend krediet een lage rente. Hierdoor zal de aflossing in de maandtermijn voor een groter deel de schuld van de lening verminderen, met uitzondering als je alleen rente betaald. Gaan lenen via een rentekrediet of een WOZ krediet is een nog betere vorm om aflossingsvrij te gaan lenen. Een van de nadelen van het doorlopend krediet is dat de afgeloste bedragen ieder moment opnieuw kunnen worden opgenomen zonder boete te betalen.

Hierdoor heb je niet in de hand hoelang je er over gaat doen om het te lenen bedrag op nul te krijgen. De aangegeven rest looptijden zijn dan ook fictief en afhankelijk van het gekozen aflossingspercentage. Indien je niet het voornemen hebt om tussendoor extra op je doorlopend krediet te gaan aflossen, kun je de te verwachten restlooptijd in de gaten houden via de maandelijks te ontvangen overzichten.

Waarvoor een doorlopend krediet gebruiken?

Indien je een doorlopend krediet aangaat enkel voor het verbouwen van je eigen woning, is de kans redelijk groot dat de rente fiscaal aftrekbaar is. Een belastingconsulent kan voor jou bekijken of de rente van die af te sluiten lening ook daadwerkelijk belastingvoordelen kan gaan opleveren. Met een doorlopend krediet kun je ook extra geld achter de hand houden, op voorwaarde dat er ruimte is binnen de overeengekomen limiet.

Telebanking maakt het mogelijk om snel over je geld te kunnen beschikken. Zelf kan geld uit de opnameruimte van je doorlopend krediet naar jouw privérekening overgeboekt worden en de rest van de betalingen regel je zelf. Ook het omgekeerde is mogelijk door extra aflossingen via je bankrekening naar je doorlopend krediet over te boeken.

Ga je bijvoorbeeld een auto of keuken kopen met de ruimte op je doorlopend krediet, kun je extra kortingen bedingen wegens contante betaling. De verkoper komt er immers niet achter dat je geld hebt moeten lenen, om jouw droomaankoop te kunnen gaan realiseren. Door de extra ontvangen kortingen hoef je minder te gaan lenen en kun je geld besteden aan andere aankopen of  door minder op te hoeven nemen.

Een van de voorwaarden om in aanmerking te komen voor een doorlopend krediet is dat je geen negatieve BKR coderingen mag hebben. Lenen via een doorlopend krediet wil zeggen dat strenger naar jouw leengeschiedenis in het BKR zal worden gekeken. Ook voor een geldverstrekker is een doorlopend krediet een risico omdat je over een onvoorzien lange periode geld gaat lenen.

Doorlopend krediet en rentepercentages

Een doorlopend krediet is een erg populaire lening vorm. Zoals bij elke leningsoort moet over een doorlopend krediet rente worden betaald. Maar een doorlopend krediet is een bijzonder leningvorm, omdat het een flexibele leningsoort is. Flexibele leningvorm houdt in dat er bij een doorlopend krediet rekening kan worden gehouden met budget afwijkingen. Het komt nogal eens voor dat er voor een verbouwing een doorlopend krediet wordt genomen.

De benodigde ruimte wordt geboden door het doorlopend krediet omdat er extra ruimte is. Een doorlopend krediet werkt redelijk simpel. Met de geldverstrekker wordt er een bepaald bedrag afgesproken. Neem als voorbeeld eens € 20.000. Over dit opgenomen geldbedrag wordt een rente berekend door de geldverstrekker. De rente is vaak variabel en verschilt per geldverstrekker.

Over het algemeen is de rente voor een doorlopend krediet relatief laag te noemen. U betaalt rente over het bedrag dat u heeft opgenomen, dus als u maar € 5.000 in gebruik heeft van de € 20.000 limiet, dan betaalt u rente over de € 5.000. Bovendien is het mogelijk om boetevrij af te lossen. De voorwaarden voor aflossing verschillen per geldverstrekker, dus het is belangrijk om hier goed op te letten voor je tekent.

De voordelen van een doorlopend krediet zijn dus de relatief lage rente en de flexibiliteit die u met een doorlopend krediet krijgt. Het is minder star als met een persoonlijke lening en daarom is een doorlopend krediet ook zo populair tegenwoordig. Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel. Door de grotere mate van vrijheid en flexibiliteit heb je wel het nadeel dat je niet goed kunt inschatten wanneer de looptijd afloopt. Voor sommige mensen is het ook verleidelijk om geld op te blijven nemen, ook al is het niet persé noodzakelijk.

Een goedkoop doorlopend krediet krijgen

Een goedkoop doorlopend krediet vind je alleen maar op het moment dat je moeite steekt in het zoeken naar kennis. Een goedkoop doorlopend krediet krijgen kan met de juiste kennis en daarom zegt men ook dat kennis soms machtiger is dan het zwaard. Het is tenslotte zo dat je het doel van het goedkoopste doorlopend krediet alleen bereikt als je de juiste kennis uit de juiste plaatsen weet te halen.

Maar hoe begin je daarmee? De eerste stap is een overzicht krijgen van wie er kredieten en leningen aanbiedt voor het doeleinde waar jij voor wilt lenen. Een doorlopend krediet kan ontzettend interessant zijn voor bepaalde doeleinden, maar dan moet je dus wel duidelijk weten waar je voor leent. Op Internet zoeken naar jouw leningvorm in combinatie met het doeleinde waar je voor gaat lenen krijg je vanzelf een idee van de grote aanbieders in de markt.

Maak uit die top 5 dan een overzichtje voor jezelf met de rentetarieven, maar ook de voorwaarden die aan die rentes vastzitten. Kredieten die een bepaalde looptijd hebben maar verschillenden rentes zijn wel te vergelijken. Maar als je een compleet andere looptijd of voorwaardenpakket hebt, dan is vergelijken weer niet mogelijk. Heb je eenmaal een overzicht dan is de volgende stap het opvragen van een offerte op maat.

Uit alle aanbiedingen die je gezien hebt, heb je dus een aantal goede kandidaten uitgezocht die je nu aan een nader onderzoek gaat onderwerpen door het opvragen van een offerte. Leg dan de teruggekeerde offertes naast elkaar als je ze eenmaal hebt. Een telefoontje kan helpen, ook al heb je jouw keuze eigenlijk al gemaakt. Het kan weleens een succes zijn als je terloops vermeldt dat je nog druk vergelijkende bent. Je hebt niks te verliezen en alles te winnen als je het zo aanpakt.

Aanvragen goedkoopste doorlopend krediet

Om voor het goedkoopste doorlopend krediet in aanmerking te komen zul je aan strenge voorwaarden van geldverstrekkers dienen te voldoen. Indien je geld wenst te lenen in de vorm van een doorlopend krediet, dan zul je er snel achter gaan komen dat er heel wat verschillen in de rentetarieven zijn.

Je zult dan ook pas na heel wat leningen vergelijken erachter komen waar je het voordeligste krediet kunt gaan afsluiten. Ga dan ook pas geld lenen nadat je alle vergelijkingen hebt gedaan van de meest interessante voorstellen. Ook het lenen ondanks BKR zal goed door een acceptant bekeken dienen te worden om met concurrerende voorstellen te kunnen komen.

Mogelijkheden goedkoopste doorlopend krediet

Het is niet simpel te zeggen dat het goedkoopste doorlopend krediet ook de aanbieding is met de ogenschijnlijk laagste maandlast. Een hoge rente doorlopend krediet zie je vaak niet terug in een aantrekkelijke aanbieding. Je kunt enkel goedkoop lenen als zowel het te betalen rentetarief en de voorwaarden gunstiger zijn als bij andere aanbieders van een lening.

Met snel geld lenen zul je kansen om het voordeligste krediet af te sluiten dan ook meestal mislopen. Let op dat je bij een lening afsluiten de algemene voorwaarden en de te ondertekenen overeenkomst toetst met de aanbieding welke vooraf is gedaan.

BKR en goedkoopste doorlopend krediet

Zodra er het voornemen is voor geld lenen zonder BKR toetsing, zul je zien dat je enkel geringere bedragen kunt aanvragen, bedragen die je dan ook nog maar voor een kortere periode kunt lenen. Zonder BKR toetsing zal zeker niet het goedkoopste doorlopend krediet aangeboden kunnen worden.

Mocht je in de plaats van een doorlopend krediet een andere vorm van financieren de voorkeur geven, dan zal een persoonlijke lening een goed alternatief voor je kunnen zijn. Ga voor de aanvraag om te lenen, vergelijken welke leenvorm je het beste kunt kiezen. Om in aanmerking te komen voor voordelig geld lenen, dien je in de regel een vast inkomen te hebben dat vaak ook nog een bepaald minimum dient te hebben.

Welke bedragen bij goedkoopste doorlopend krediet?

Wil je echt gaan voor het goedkoopste doorlopend krediet dan gaat het naast een ruim netto inkomen vaak ook over de hoogte van de aanvraag. Ga je 5000 lenen dan zal het tarief tarief stukken hoger liggen als bij een limiet voor hogere bedragen. Door enkel maandelijkse rente te laten betalen krijg je te doen met een aflossingsvrije lening, waar de maandlasten laag gehouden kunnen worden door geen aflossingen te verlangen.

Je zult altijd op je hoede moeten zijn als bij lenen, doorlopend krediet als de beste leenvorm uit de bus gaat komen. Je zult bij lenen met uitkering van een spaarpolis aan het einde van de looptijd het geheel openstaand bedrag kunnen inlossen. Waak ervoor dat een eventuele koopsom voor een spaarverzekering niet uit de op te nemen lening zal worden voldaan. Ga je als particulier geld lenen dan bestaat de kans dat er tevens verplichtingen zijn om bij je lening verschillende verzekeringen af te sluiten.

Wat als goedkoopste doorlopend krediet niet de ideale oplossing blijkt?

Iedereen let op de kleintjes. Vaker als is gewenst zal achteraf gaan blijken dat het goedkoopste doorlopend krediet niet de ideale oplossing was voor de aanwezige kredietbehoefte. Een goedkoop doorlopend krediet sluit je af tegen de meest voordelige rente die je maar ergens op een lening kunt krijgen. Laat je adviseren, ook bij een lening oversluiten, naar alle voor- en nadelen die aan deze kredietvorm vast zitten.

Door aan te geven dat je in het bezit bent van een eigen woning met overwaarde, kan een WOZ krediet een voordelig alternatief zijn. In het bijzonder bij leningen oversluiten zal het van belang zijn om advies in te winnen bij een onafhankelijk financieel adviseur. Adviseurs die onafhankelijk zijn kunnen door het vergelijken van leningen bij meerdere geldverstrekkers je het beste helpen aan het goedkoopste doorlopend krediet dat er maar is te krijgen.