Zakelijke lening: de rekening courant

Een rekening courant verhouding is over het algemeen het meest gangbaar in de zakelijke wereld. Deze vorm van lenen is te vergelijken met een doorlopende lening, maar zeker niet op elk punt. Consumenten hebben immers andere wensen dan personen met een eigen zaak.

Een rekening courant is vaak broodnodig om de pieken en dalen op te vangen die optreden bij de bedrijfsvoering. Met name wanneer je levert op factuur en mensen in dienst hebt is het belangrijk om ook in magere tijden salarissen te kunnen betalen. Zakelijke leners gaan meestal een rekening courant aan als ze hun bedrijf willen vergroten.

Het is zeker niet gemakkelijk om een rekening courant af te sluiten. Banken en geldverstrekkers zijn strenger dan ooit bij toekenning van een lening of krediet aan de zakelijke markt. Ondanks het feit dat het bedrijfsleven de motor is van de economie maken ze het bizar ingewikkeld om een krediet rond te krijgen. Het belangrijkste dat je kunt doen is een zo uitgebreid mogelijk overzicht van je cijfers verzamelen om te kunnen tonen aan een adviseur.

Dat je serieus bent moet ook blijken uit je aanvraag. Hoe je aanvraag eruit ziet, is ook zeker niet onbelangrijk. Je aanvraag voor een lening is zeker niet de enige die een geldverstrekker onder ogen krijgt. Als een aanvraag niet opvalt, zal dit negatieve gevolgen voor je hebben. Besteed hier dus extra veel aandacht aan.

De presentatie van je aanvraag is kan een doorslaggevende factor zijn in het resultaat, hoe vreemd dat ook lijkt. Je moet toch wel wat tijd en voorbereiding steken in het aangaan van een rekening courant. Maar in de huidige onrustige economische tijden is het wel verstandig om iets te hebben waar je op terug kunt vallen. De tijd en moeite zullen niet voor niets blijven, zeker als de financiële resultaten eens wat minder zijn.

Geld lenen als ondernemer

Bijna elke ondernemer die je spreekt zal je vertellen dat het voor ondernemers steeds lastiger is om geld te lenen. Door de financiële crisis is het beleid van de banken en geldverstrekkers er ook bepaald niet soepeler op geworden. Het is eerder strenger nu. Om nog in aanmerking te komen voor een acceptatie van je lening zul je als ondernemer een bijzonder goede onderbouwing mee moeten geven voor een lening.

Een zakelijke financiering krijgen begint met een fatsoenlijk onderpand. Als jij een solide en ijzersterk onderpand biedt, dan kan de lening je bijna niet ontgaan. Elke geldverstrekker streeft er natuurlijk naar om zo min mogelijk risico te lopen. Heb je bijvoorbeeld onroerend goed dat als onderpand kan dienen, dan is het krijgen van een simpele lening wel erg makkelijk.

Maar het kan ook zijn dat je dat niet wilt. Als je geen huis of andere grote bezittingen hebt om als onderpand te dienen zul je met een goed ondernemingsplan op de proppen moeten komen. Het is dus tijd om in je archiefkast te gaan duiken, want je zult cijfers nodig gaan hebben om de bank te tonen. En je zult een goed toekomstplan moeten opstellen. Wat een bank simpelweg wil beoordelen is of ze hun geld in iets goeds steken of dat het in een bodemloze put gaat verdwijnen.

Zorg ook dat je niet vergeet je accountant te melden dat je van plan bent een ondernemerslening te gaan nemen. Wanneer je dit op tijd laat weten kunnen deze mensen zich erop instellen bij het rangschikken en maken van de cijfers. Natuurlijk is het niet de bedoeling dat ze gaan liegen, maar een accountant heeft wel enige vrijheid in het bepalen welke cijfers in welke kolommen gaan. Dit soort aankleding van cijfers kan nou net het verschil betekenen tussen wel een ondernemerslening krijgen of het net niet krijgen.