De voor- en nadelen van geld lenen bij een bank en alternatieve kredietverstrekkers

Tijdens de zoektocht naar een lening/hypotheek heb je vast verschillende kredietverstrekkers gezien. Daarom is de keuze nu heel lastig. Waar moet je op letten bij het uitzoeken van een kredietverstrekker? In deze blog komen  een aantal zaken aan het licht waar je op kan letten. Want een gewaarschuwd mens telt voor 2!

Geld lenen bij een bank

Het lenen van geld bij een bank wordt gezien als de meest voorkomende optie om je geld te lenen voor bijvoorbeeld een huis, het starten van een bedrijf of voor een eventuele verbouwing. De leningen bij een bank zijn vaak streng gereguleerd met daarin vele regeltjes en er wordt altijd gekeken naar uw financiële geschiedenis en een eventuele BKR registratie. Hieronder een snelle opsomming van de voor en nadelen van het geld lenen bij een bank.

Voordelen:

 1. Lagere rentetarieven: Banken, die al lange tijd bestaan en die vaak worden geholpen door de overheid, kunnen vaak een lager rentetarief aanbieden dan alternatieve kredietverstrekkers.
 2. Regelgeving en toezicht: Banken worden gereguleerd door een overkoepelend toezichthoudende partij waardoor er meer regels zijn maar ook meer veiligheid. Zo kun je als lenende niet je geld verliezen.
 3. Gevarieerde lening opties: Banken hebben meerdere opties voor een lening. Zo hebben ze leningen om te verbouwen, leningen om een auto aan te schaffen etc. etc. Zo kun je zelf een lening uitzoeken die het beste bij jouw wensen/behoeftes past.

Nadelen:

 1. Strenge goedkeuringscriteria: Omdat banken aan veel regels en wetgeving moeten voldoen hebben ze zeer strenge eisen om de lening goed te keuren. Het kan zijn dat als je een studieschuld, schuld of een BKR registratie heeft dat je al geen lening kunt aanvragen
 2. Langzaam goedkeuringsproces: Omdat het proces binnen de banken via veel mensen moet gaan om een goedkeuring te krijgen, kan het proces weken in beslag nemen dus je zult jouw geld niet direct op uw rekening hebben.
 3. Veel papierwerk: Aangezien de banken zo streng gereguleerd worden zullen ze veel papierwerk van u vragen, om in te kunnen zien wat uw financiële situatie is.

Geld Lenen bij Alternatieve Kredietverstrekkers

Het geld lenen bij alternatieve kredietverstrekkers kan heel vaak aanlokkelijk lijken. Zo hebben ze bijvoorbeeld minder criteria waar u aan moet voldoen. Hierdoor hoeft u vaak niet complete boekwerken met administratie inleveren. Waardoor er soms weleens door de vingers gekeken als u al een lening/schuld heeft lopen. Maar daar zit aan vast dat u vaak wel een hogere rente moet betalen over het bedrag wat u leent en het kan zijn dat de bedrijven u opzadelen met verborgen kosten. Hieronder een snelle opsomming van de voor en nadelen van het geld lenen bij alternatieve kredietverstrekkers.

Voordelen:

 1. Snelle goedkeuring: Omdat alternatieve kredietverstrekkers zich niet hoeven te houden aan hele strenge goedkeuringscriteria kan het zo zijn dat u uw goedkeuring/ het geld al binnen enkele uren/dagen op uw rekening hebt staan.
 2. Flexibele goedkeuringscriteria: Alternatieve kredietverstrekkers hebben over het algemeen niet heel veel overkoepelende organisaties die ze tevreden moeten houden, daarom kan het zijn dat ze ook lening aanvragen goedkeuren van mensen met een minder goede financiële situatie.
 3. Eenvoudig aanvraagproces: Het aanvragen van een lening is vaak makkelijker omdat je niet heel veel papierwerk moet laten zien om een lening goed te laten keuren.

Nadelen:

 1. Hogere rentetarieven: Alternatieve kredietverstrekkers maken vaak gebruik van hogere rentes, dit omdat ze meer risico lopen omdat ze mensen in minder goede financiële situatie leningen verschaffen.
 2. Minder regelgeving: Alternatieve kredietverstrekkers hebben minder strenge regulering, wat ervoor zorgt dat een bedrijf meer risico loopt en dus een grotere kans heeft om failliet te gaan, waardoor de consument (u dus) meer risico loopt.
 3. Risico van onbetrouwbare kredietverstrekkers: Bij de onbetrouwbare kredietverstrekkers zijn een aantal bekende en minder bekende partijen. Een aantal hiervan kunnen onbetrouwbaar zijn, waardoor u tegen eventuele verborgen kosten aanloopt.

Laat je goed informeren

De conclusie is dat de plek waar je jouw geld wilt lenen vaak zal liggen aan je eigen financiële situatie. Heb je problemen met jouw huidige financiële situatie, dan zal het vaak zo zijn dat een bank je niet wil/kan helpen, maar een alternatieve kredietverstrekker misschien wel, hieraan zitten vaak wel meer/verborgen kosten aan vast. Ons advies is voornamelijk: laat je goed informeren en lees de kleine lettertjes!