Credit card

Met een credit card koopt u in feite op krediet, het kan dus gezien worden als een vorm van lenen. Echter, het opgenomen bedrag kan altijd terugbetaald worden. Wanneer dit binnen een bepaalde periode gedaan wordt, hoeft er geen rente betaald te worden. Wanneer deze periode (meestal een maand) overschreden wordt, wordt er wel rente berekend.

Een normale bankpas (pinpas) is een debit card. Betalingen die hiermee gedaan worden, worden direct van uw bankrekening afgeschreven. Bij een credit card is dit niet het geval. Wanneer u geen rente wilt betalen moet u uiterlijk na het verloop van de periode (bijvoorbeeld een maand) het bedrag terugstorten op uw creditcard. U kunt ook later terugbetalen of in termijnen, maar in dat geval moet u rente betalen.

Wanneer de creditcard door de gebruiker gebruikt wordt om geld te lenen is het weliswaar een gemakkelijke, maar geen goedkope manier van lenen. Rentes verschillen per aanbieder. Ook de andere voorwaarden, zoals de bijdrage die er voor de kaart betaald moet worden en het kredietlimiet verschillen sterk per aanbieder.

Creditcards hebben een paar grote voordelen zoals het feit dat er meestal wereldwijd mee betaald kan worden, ook op het internet. Het is ook een zeer veilige manier van betalen omdat de meeste credit card aanbieders de aankopen met uw creditcard meestal -gedurende een bepaalde periode- gratis verzekeren. Verder kunnen betalingen meestal teruggeboekt worden.

Bijvoorbeeld bij betalingen via internet kan de credit card een erg handig betaalmiddel zijn vanwege de verzekering van goederen etc. Geld lenen via een credit card kan echter een dure leningvorm zijn omdat de rentes vaak hoger zijn dan bij andere leningvormen.

De meeste creditcards zijn Visa- of Master-cards. Deze worden wereldwijd dan ook vrijwel overal geaccepteerd. Tegenwoordig hoeft het krijgen van een credit card (de kaartbijdrage) niet meer duur te zijn, heel veel aanbieders bieden goedkope kaarten aan. Soms is deze kaarbijdrage het eerste jaar, of de eerste paar jaar gratis. Kijk echter goed naar alle voorwaarden en let hierbij vooral op de rente.

Voor specificaties en voorwaarden dient u zich tot de desbetreffende aanbieder te wenden.

Wat is een credit card?

Een credit card is een betaalmiddel waar je over de hele wereld betalingen mee kunt verrichten. Juist omdat er veel verschillende creditcards zijn is het belangrijk om eerst wat vergelijkingen te maken voordat je tot aanschaf van dit betaalmiddel wenst over te gaan. Het zal een hele klus worden om alle voor- en nadelen van een credit card voor jou te omschrijven op deze site, lenen informatie centrum.

Omdat bij de verstrekking van een credit card een kredietfaciliteit aan de kaarthouder wordt afgegeven, ga je geld lenen met BKR registratie en toetsing tot gevolg. Gelijk met de betaling die je met jouw kaart gaat doen, ga je direct geld lenen tot op het moment dat jij een terugbetaling aan de uitgever van de kaart gaat doen. Ook het terug betalen van het volledig bedrag in een keer, aan het einde van de bestedingsmaand en na ontvangst van de afrekening, wil zeggen dat je voor een korte periode geld bent gaan lenen.

Limiet afspreken van je credit card

Door een bestedingslimiet af te spreken ga je meestal een bedrag tussen de 2500 en 5000 lenen, hoger is ook mogelijk. Betaal je het uitgegeven bedrag niet in een keer terug, dan kun je afspreken om de terugbetaling van je lening in maandelijkse termijnen te gaan doen. De hoogte van die maandelijkse termijnen kunnen nogal verschillen waardoor je er goed aan doet om deze vorm om van lenen te vergelijken met andere kredietmogelijkheden.

Naast de mogelijkheid van geld lenen met een creditcard heb je boven te betalen rente ook te maken met kosten voor de aanschaf en jaarlijks terugkomende kosten, ook indien je de kaart nog niet hebt gebruikt. Al ziet het dan ernaar uit dat er sprake is van een aflossingsvrije lening, ook zonder betaling van rente wegens geen verrichtte betalingen, zul je wel kosten moeten blijven betalen voor het in stand houden van de aan jou verstrekte kaartfaciliteit.

Aanvraagprocedure van een credit card

De aanvraag van een credit card kun je vergelijken met een lening afsluiten, maar wel met een langere acceptatieperiode. Lenen met negatieve BKR is uitgesloten bij alle Nederlandse creditcardmaatschappijen. Het indienen van een aanvraag kun je dan gewoon vergeten, doe je dat toch dan zul je niet vreemd moeten opkijken als je snel een afwijzingsbrief op de deurmat hebt liggen.

Je zult nog beter als bij leningen vergelijken alle kosten op een rijtje moeten gaan zetten om nare verrassingen te voorkomen. Juist het groot aanbod aan verschillende creditcards door kaartuitgevers zal het moeilijk maken om de voor jou beste keuze te gaan maken. Niet gelijk als bij een aanvraag om te gaan lenen kun je zo gemakkelijk bij een onafhankelijk financiële adviseur terecht voor het bepalen van jouw kaart keuze. Hou er wel rekening mee dat de rente en kosten in ieder geval hoger zullen gaan uitvallen dan voor het goedkoopste doorlopend krediet.

Welke bekende organisatie’s van credit cards?

VISA, MasterCard en American Express zijn de meest bekende namen voor de afgifte van een credit card. Daarnaast zijn kaarten in verschillende kleuren te krijgen zoals goud (goldcard), zilver, platinum, groen, enzovoorts maar ook in de huiskleuren van banken en zelfs goede doelen organisaties.

Er zijn steeds weer nieuwe acties lopende waar je een forse besparing kunt doen als je overgaat tot aanschaf van een credit card. Die acties lopen uiteen van het minder betalen voor de aanschaf van een kaart tot spaarpunten en zelfs bedragen cash. Probeer vooraf te bepalen voor welke bestedingen je een credit card wenst aan te schaffen.

In sommige gevallen kunnen de kosten op een tolweg of in een parkeergarage makkelijker voldaan worden met creditcards als met reguliere bankpassen. Verder is het een voordeel dat het mogelijk is om op een kaart enkel betalingen te verrichten voor een bepaalde kostensoort.

Partner credit card voor de leuke dingen in het leven

Ook de koppeling van partnerkaarten is mogelijk zowel in privé als voor zakelijk gebruik. Hierdoor is het mogelijk om samen uitgaven inzichtelijk te houden. Leuk voor haar om te shoppen. Leuk voor hem voor zijn hobbies. Leuk om samen een romantisch weekendje te boeken. Steeds vaker zien we dat credit cards gebruikt worden om uitgaven inzichtelijk te houden. Probeer je wel te herinneren dat elke credit card kosten met zich meebrengt.

Wat kun je met een creditcard doen?

Met de aanschaf van een creditcard heb je de mogelijkheid om wereldwijd te betalen in de valuta van het land waar je op bezoek bent. Vergelijk de aangeboden creditcards op hun specifieke mogelijkheden. Voor de aanschaf van een creditcard is het verstandig om naast de kosten voor de aanschaf ook naar de gebruikskosten te kijken.

Afhankelijk van je eigen wensen kun je bekijken welke mogelijkheden er zijn om uitgesteld te betalen. Door een kaart aan te schaffen waar je de uitgaven niet ineens laat verrekenen, bouw je een lening op tot een af te spreken maximum. Je gaat dan eigenlijk geld lenen via de rekening die aan de creditcard gekoppeld zal worden.

Welke procedures zijn er bij het aanvragen van een creditcard?

Bij de aanschaf van een creditcard zal getoetst worden, voor welke limiet je met de kaart geld mag gaan uitgeven. Indien het is toegestaan een lening op te gaan bouwen met al de uitgaven, zal ook besproken moeten worden hoe dan afgelost moet gaan worden. Er zijn creditcards waar je aan het einde van de maand alle geboekte uitgaven in een keer zult moeten terugbetalen.

Je uitgaven mogen in die betreffende maand dan niet het afgesproken bedrag te boven gaan. Ook kan worden afgesproken dat je een limiet, als bij een doorlopend krediet, gaat krijgen en iedere maand een af te spreken percentage van het openstaand bedrag gaat terugbetalen.

Creditcard en BKR

De lening die aan je creditcard is verbonden zal ook worden aangemeld bij het BKR. Zelf zul je er rekening mee moeten houden dat dit een erg verleidelijke manier is om te gaan lenen. Met het doen van veel uitgaven is het snel geld lenen en doe je er goed aan om naast de verplichte termijnen ook extra bedragen terug te betalen.

Geld lenen met BKR noteringen blijft mogelijk, behoudens bij blokkering van je creditcard wegens achterstand in de terugbetalingen. Zelf zul je extra moeten opletten als je gaat lenen, met BKR coderingen kan in de toekomst een verzoek om de limiet te verhogen afgewezen worden.

Creditcard en budget

Door je creditcard uitgaven van te voren goed te budgetteren, hou je een evenwichtige planning van je financiën in eigen hand. Er blijft een gevaar rusten aan het creditcard gebruik omdat geld lenen zonder BKR toetsing aan risico’s is verbonden. Door zelf goed bij te houden wat je op jouw kaart zult gaan uitgegeven, en je die uitgaven niet doet aan je maandelijks te betalen vaste verplichtingen, ben je verantwoord bezig met je creditcard.

Over het openstaande saldo van je creditcard kunnen naast de rente ook kosten in rekening gebracht gaan worden. Doe de leningen vergelijken die verbonden zijn aan de verschillende soorten creditcard die bestaan. Met een lager te betalen rentepercentage, over het openstaand saldo, en minder periodieke kosten zul je uiteindelijk minder geld lenen.

Zakelijke toepassing creditcard

Een creditcard kan ook gekoppeld worden aan een zakelijke lening, zodat hiermee alle zakelijke uitgaven overzichtelijk op een overzicht komen te staan. Je kunt eenvoudig bedragen van 1000 euro lenen met een geldopname die aan de meeste pinautomaten in het binnen- en buitenland mogelijk is.

Opnames op een creditcard kunnen gedaan blijven worden, net zolang de betalingsverplichtingen volgens afspraak worden nagekomen. Zelfs lenen met uitkering is eenvoudig doormiddel van een betaling, of opname, met een creditcard. Let dan ook op dat je bij een lening afsluiten een limiet afspreekt waar je de komende periode ruim voldoende aan hebt.

Een creditcard nemen

De credit card wint aan populariteit in ons kikkerlandje. Als je naar de Verenigde Staten kijkt dan zie je dat een credit card voor consumenten al een onmisbaar betalingsinstrument is. Zelfs bij de kassa aan de supermarkt betaalt men al veel met credit card.

Of dit een gezonde ontwikkeling is blijft de vraag, want creditcard schuld opbouwen gaat al vrij snel. Hier in Nederland is de aanvraag voor een creditcard nog heel wat moeilijker, maar in de VS werden burgers bijna doodgegooid met de meest liberale credit card aanbiedingen die er bestonden.

Het gevolg was dat creditcardmaatschappijen meer en meer geld leenden aan mensen die niet geschikt waren voor die kredietverantwoording. Een gevolg was dat het een en ander totaal in de soep liep. Het scenario voor een bankencrisis was daarmee compleet.

Een creditcard is eigenlijk gewoon een lening die aan een kaartje vastzit. Een creditcard werkt in de praktijk ongeveer als een PIN pas, met als belangrijk verschil dat een PIN pas vereist dat je saldo hebt en een creditcard niet. Elke maand wordt bij een creditcard van je rekening afgeschreven. De enige vraag is of je het gespreid terug wilt betalen of dat je het hele saldo betaalt.

Een creditcardverstrekker begint serieus geld te verdienen op het moment dat de rentes ingaan bij gespreide betaling. Ze verdienen dus geld aan een gespreide terugbetaling en het gros van de mensen kiest uit gemak voor gespreid terugbetalen.

Wat je het beste kunt doen is wel een creditcard aanvragen, maar alleen om te betalen in het buitenland en online te betalen. Je dagelijkse dingen kun je beter met de PIN pas of cash doen, want over banksaldo hoef je uiteraard geen rente te betalen. Beter dat je met je banksaldo betaalt dan dat je rente moet betalen aan een leningverstrekker. Je kunt het beste zo weinig mogelijk schuld maken, daar pluk je uiteindelijk de vruchten van.